stotteren2024-01-15T13:28:07+01:00

Stotteren

Stotteren wordt omschreven als “spraak dat gekenmerkt wordt door veel voorkomende herhalingen of verlengingen van klanken, lettergrepen of woorden, of door veelvoorkomende aarzelingen en pauzes”. Deze verschijnselen komen langdurig (minstens drie maanden) of veelvuldig voor en zijn zodanig ernstig dat het belemmerend werkt voor u/uw kind. 

Naast de hoorbare kenmerken van stotteren, kan stotteren ook leiden tot spreekangst, het vermijden van woorden of situaties en/of minderwaardigheidsgevoelens. Welke factoren het stotteren beïnvloeden, hoe het stotteren klinkt en welke impact het heeft, verschilt uiteraard per persoon.

Soms spreekt een kind ‘normaal onvloeiend’ als fase in de spraak-taalontwikkeling, maar soms kan het ook al vroeg beginnend stotteren zijn. Het is daarom belangrijk op tijd een juiste diagnose te stellen en gepaste behandeling uit te voeren.  Bij Sprekend Noord volgen we hierin de Richtlijn Stotteren en verwijzen we, indien nodig, door naar een stottertherapeut.

Een bekende situatie? Maak dan een afspraak

Wilt u eerst nog wat meer informatie?

Aanmelden / Behandeltraject / Vergoeding

Mocht u twijfels hebben of logopedie gewenst is bij het onvloeiend spreken van uw kind, dan kunt u de Screeningslijst voor Stotteren (SLS) invullen.  Mocht eruit komen dat logopedisch advies wenselijk is, kunt u natuurlijk contact opnemen met de logopedisten van Sprekend Noord.

Wilt u meer informatie over stotteren?  Bekijk deze links: